Nórsko: Breivik ani prokuratúra sa proti rozsudku neodvolajú

24.08.2012 Celý región

Oslo 24. augusta (TASR) - Nórsky extrémista Anders Behring Breivik dnes oznámil, že neplánuje podať odvolanie proti svojmu odsúdeniu na 21 rokov väzenia. Proti verdiktu sa neplánuje odvolať ani prokuratúra, uviedla agentúra DPA.

Prípadné odvolanie by podľa Breivika legitimizovalo súd, ktorého autoritu on neuznáva.

Na záver procesu sa odsúdený ospravedlnil všetkým "militatným nacionalistom" za to, že pri útokoch z 22. júla 2011 "nepopravil" viac než 77 ľudí.

Súd v Osle dnes uznal 33-ročného Breivika za príčetného a odsúdil ho na 21 rokov väzenia s tým, že odpykať si musí najmenej desať rokov. Vyhlásenie rozsudku prenášali médiá v priamom prenose.

Trest odňatia slobody na 21 rokov je maximum, aké možno podľa nórskych zákonov udeliť, a to aj v prípade terorizmu. Po ich uplynutí však môže súd trest opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Obhajoba ešte pred vynesením rozsudku uviedla, že sa odvolá len v prípade, ak by súd Breivika uznal za nepríčetného a poslal do psychiatrického zariadenia, väzenský trest bol však odhodlaný bez námietok prijať.

Breivik si trest pravdepodobne odpyká vo väznici Ila neďaleko Osla, kde ho držali doteraz vo väzbe. Nórske úrady totiž zmenili jednu časť väzenia na uzavreté psychiatrické oddelenie so sprísnenými bezpečnostnými opatreniami.
 

Vyberte región